Desatoro bezpečnej jazdy v zime

Desatero bezpečné jízdy v zimě | Europ Assistance

Chystáte sa v zimnom období brázdiť vozovky pokryté snehom? Chladné dni môžu byť pre vodiča nevyspytateľné, a preto je dôležité nepodceniť prípravu. Náš tím auto asistencie pre vás pripravil desatoro, vďaka ktorému vás v mrazivých dňoch nič nezaskočí

 

1. CESTU ZVAŽTE!

Vzhľadom kepidemickým opatreniam, ale aj meteorologickým podmienkam nezabudnite svoju cestu vždy starostlivo premyslieť.


2. BEZ ZIMNÝCH PNEU A REŤAZOV ANI RANU

Povinnú zimnú výbavu vozidla snáď nemusíme spomínať. Pokiaľ však mierite do hôr, môžu Vám práve snehové reťaze uľahčiť prípadné martyrium. Snehovým reťaziam sa navyše nevyhnete ani v prípade, že pri ceste narazíte na dopravné značenie C 5a („Snehové reťaze“), ktoré Vám ich nasadenie priamo prikazuje. Bez nich nemôžete pokračovať vjazde.

3. DOBITÁ AUTOBATÉRIA

Relaxom na chate určite „dobijete baterky“ sami sebe. Neznamená to však, že rovnako na tom bude aj vaše auto. Nezabudnite, že pokiaľ bude vozidlo stáť celé dni v mraze, je potrebné ho aspoň jedenkrát za deň naštartovať na voľnobeh, aby sa batéria dobila. Myslite na seba, ale aj na svojho „miláčika“ na štyroch kolesách.


4. KONTROLA KVAPALÍN

Uistite sa, že máte dostatok nemrznúcej chladiacej kvapaliny, zimnej zmesi do ostrekovačov a skontrolujte dostatočnú hladinu motorového oleja.


5. NATANKUJTE KVALITU

Nie nadarmo sa hovorí: Ste to, čo jete! Pri aute to platí rovnako. V mrazivých dňoch tankujte vysoko oktánové kvalitné palivo. Dieselovým motorom doprajte nemrznúce aditívum. A hlavne – natankujte plnú! Pokiaľ by vás zastihla na cestách patálie, aspoň si vaute zakúrite.

 


  

6. PARKUJTE NA ISTOTU

Ak máte kchate obmedzený prístup, nechajte auto odstavené bezpečne na spevnenej komunikácii. Tu určite nezapadnete.


7. PRAKTICKÁ VÝBAVA

O reťaziach už zmienka bola. Hodiť sa však môže aj škrabka, fólia na predné sklo*, lopata na sneh, rozmrazovacie spreje alebo dokonca štartovacie káble. Skautské heslo: Vždy pripravený! je naozaj na mieste. A ak danú výbavu nebude potrebné použiť – tým lepšie.

*Ak fóliu zabudnete, nevadí. Stačí zdvihnúť stierače, aby ich guma neprimrzla na sklo a neničila sa.


8. BEZPEČNÁ VZDIALENOSŤ

Udržujte bezpečnú vzdialenosť! Nielen na verejnosti ako prevenciu proti nákaze koronavírusom, ale aj na cestách. Vzimných mesiacoch toto pravidlo platí dvojnásobne.

 

Tak šťastnou cestu! 

PS: Každá rada se hodí, a proto pro vás máme ještě jednu navíc. V zimních měsících nám může také pěkně zavařit špatně upevněný snowboard nebo lyže na střešním nosiči. Pokud nemůžete využít střešní box, dbejte na řádné připevnění a vše raději několikrát zkontrolujte.